Вечеріє. Сонце торкнулося гребеня пагорбів і останні його промені позолотили верхівки сосен, які щільною стіною стоять на березі лісового озера. Чудова мить згасання дня, тиша і спокій. Над водою підійматися вечірня димка, повітря з кожною миттю все більше насичується вологою прохолодою і дурманячи запахом болотної рослинності.

Я стою над старицею, що вузькою смугою прорізала вільховий ліс, і ще здалеку помічаю великого чорного птаха, що низько, з повільними помахами крил летить прямо на мене. Смолисто-чорне забарвлення спини і боків, біле черево, червоний дзьоб, подібного кольору ноги.

У цей казковий час, на фоні що гасне дня, впізнав я чорного лелеку.

Лелека чорний — один із загадкових птахів нашого краю. Довжина його тіла досягає одного метра, а розмах крил удвічі більший. Гніздиться цей таємничий птах здебільшого в глухих, маловідвідуваних людин лісах. Гнізда влаштовує на старих деревах на висоті 6-20 метрів, використовуються вони птахами на протязі багатьох років і щорічно поновлюються У кладці від двох до шести, частіше четверо яєць. Насиджують кладку самка і самець протягом 35-45 діб. У двомісячному віці пташенята уже стають на крило. Статевої зрілості досягають у трирічний вік. Живиться птах лише тваринною їжею, переважно, рибою, земноводними, комахами; зрідка ловить плазунів, птахів, дрібних гризунів.

Чорний лелека веде дуже потайний спосіб життя, птах надзвичайно обережний. На відміну від білого лелеки, який селиться поряд з людиною і користується її покровом, чорний відлюдькуватий, мовчазний і похмурий.

Лелека чорний – вид, що занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською і Боннською конвенціями.

За даними третього видання Червоної книги в Україні гніздиться близько 400-450 пар цього виду. Проте останні дослідження засвідчили, що чисельність чорного лелеки в Україні є удвічі більшою. Основні регіони гніздування цього птаха - Полісся і Карпати. Гніздиться цей птах також на Українському Розточчі. Останніми роками чорних лелек все частіше почали зустрічати на гніздуванні в лісостеповій зоні.

Чорний лелека важко пристосовується до господарської діяльності людини. Вирубування старих прирічкових лісів, турбування птахів в час виведення пташенят, є основними причинами які призводять до скорочення чисельності унікального птаха. Для збереження і відтворення його популяції, необхідно в місцях, де вид гніздується, категорично заборонити будь-які рубки лісу, обмежувати доступ людей шляхом створення заказників, заповідних урочищ, охоронних зон тощо.

Отож, хай живе, розмножується, дарує нам радість цей таємничий, гордовитий і красивий птах!

Переглядів: 22