Організація якісного харчування у школах – тема першої зустрічі ради директорів

У Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу  організували перше засідання новоствореної ради директорів. Директорів з різних районів області, які увійшли до ради, привітав із першим засіданням міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

"Дякую за натхненну працю, за те що ви незмінно стоїте на варті нашого майбутнього. Саме ми, освітяни, формуємо еліту націю, наше завдання наповнити виховання і навчання інтелігентністю, патріотизмом та інтелектуальністю"- зазначив під час онлайн включення міністр освіти.

Потреба у створені такої ради продиктована змінами у системі освіти та важливістю якісно імплементувати усі нововведення в школах, незалежно від розташування закладів.

"В умовах децентралізації та автономії шкіл, часто доводиться напряму контактувати з директорами, адже саме вони є практиками. Директор це людина яка щодня торкається до всіх сторін функціонування школи: опалення, вбиральні, харчування, освітній процес, спілкування з батьками тощо. Ви ті, хто дійсно знає, вміє і робить. Люди з досвідом та практичним підходом, знають реальний стан речей і можуть порадити як зробити так, щоб всім було добре і заодно було дотримано всі закони та постанови. Рада має з часом перерости в асоціацію. Тому якщо маєте пропозиції щодо роботи ради, подавайте їх", - звернулась до керівників шкіл начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

В межах першого засідання ради директорів порушили питання впровадження нових норм харчування та розробку чотири тижневого меню для школярів.
Директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король, в якому уже триває процес зміни організації харчування, поділилась з колегами своїм досвідом на цьому шляху.

"Увесь час, який забирає у директора організація, а потім і контроль за харчуванням, наштовхувало на думку, що це зовсім не справа директора. Але все дуже непросто. Саме директор відповідальний за все, що їсть дитина у школі. Тому з усвідомленням необхідності змін, ми почали впроваджувати зміни. Не все вдалось наразі, дещо треба замінити, дещо не спрацювало. Треба під свою школу формувати харчування. Переконана, що меню треба розробляти самим. Кожна школа має зробити своє меню виходячи з потреб можливостей і бажань", - наголосила Жанна Король.

Директори також обмінялись думками щодо можливості залучати до зміни харчування в школах представників засновників закладів.

"Є багато сіл в районі, куди не бачить доцільності "заходити" підприємець, який займається приготуванням їжі. Краще справді мати свій харчоблок, адже директори й справді за все відповідають. В кожній громаді є заступник, який курує освіту. До робочої групи варто їх залучати, щоб узгодити з чого починати розробку меню та напрацювати дорожню карту", - переконана директор Козівського ОНЗЗСО І-ІІІст. ліцей ім. М. Гаврилка Оксана Клепуц.

З доцільністю спільно працювати над вирішенням усіх завдань погоджується і директор Дрогобицького ліцею Ольга Заяць.

"У нашій школі харчуванням займається підприємець, тому директор не може перевірити всі нюанси. Але відповідність завжди на директорові. Тому виходить, що директор, відповідаючи за все, часто має мало повноважень. Сподіваюсь новостворена рада директорів допоможе консолідувати зусилля усіх сторін, адже всі зацікавлені у якісному впровадженні змін в освіті", - резюмувала Ольга Заяць.

Під час ради також зійшлись на думці в потребі оголосити обласний конкурс на найкраще шкільне меню.

"Питання харчування завжди було складним. І зараз воно непросте, але з чогось треба починати та розв'язувати питання спільно. Ідея оголосити конкурс покликана створити альтернативні меню, якими зможуть користуватися школи. Наступного року в програмі розвитку освіти закладемо кошти, аби заохочувати людей розробляти меню. Плануємо також погодити такі меню у держпродспоживслужбі, щоб вони були не лише для конкурсу, а й прикладними",- розповіла Ірина Сислюк.

В межах ради директорів також відбувся майстер-клас "Страви для шкільного харчування", де фахівці та студенти коледжу готували страви з буряка, шпинату, зелені, гарбуза та інших продуктів, що можуть бути присутні в дитячому раціоні.

1 / 11
Переглядів: 0