На Львівщині стартував конкурс на створення шкільного меню

Директори та їх заступники, медичні працівники закладу освіти та відповідальні за харчування підприємці, а також усі інші зацікавлені особи можуть взяти участь в обласному конкурсі  «Найкраще шкільне меню». 

Уже із січня всі школи повинні керуватись новими нормами під час організації харчування школярів. Робота відбувається в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

«Питання здоров’я школярів є одним із найбільш актуальних, на яке дуже впливає організація повноцінного, якісного, здорового харчування. Це питання нещодавно порушили під час регіонального форуму за участі Першої леді. Також відбулось засідання ради директорів шкіл області, де теж обговорили особливості нового харчування. Порадившись із керівниками закладів, департамент ухвалив рішення організувати такий конкурс для того, щоб напрацювати альтернативні меню, які можна буде пристосувати до умов різних шкіл на різних територіях. Скажімо, організація харчування львівських шкіл може відрізнятись від сільських. Тому вони повинні мати вибір», - наголосила начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

До конкурсних робіт щодо створення чотиритижневого сезонного меню є ряд вимог, також їх оцінюватимуть за відповідними критеріями: усі роботи мають відповідати Санітарному регламенту, враховувати витрати при тепловій обробці, страви мають бути різноманітними, містити овочі та фрукти, відповідати енергетичній цінності.

Окрім того, меню можуть відтворювати страви традиційних кухонь народів світу, а оцінювати роботи буде експертна комісія. Такий конкурс планують організувати і наступного року, а роботи цьогорічних переможців будуть погоджені в усіх відповідних служб та органів, аби меню мали практичне застосування.

Роботи на конкурс приймають до 6 грудня, а у другій половині грудня оберуть та нагородять переможців. Деталі тут.

Нагадаємо, відповідно до нових вимог, зменшать споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також соків. В оновленому меню не буде ковбасних виробів, сосисок, а також консервів та кондитерських виробів. Зменшать норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшать споживання молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Переглядів: 0