ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ

Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на гострі кишкові інфекційні захворювання.

Слід зауважити, що на території району  розташовано   громадські криниці та  індивідуальні шахтні криниці, які розміщені  майже  в кожному господарському дворі мешканців сільської місцевості, для експлуатації яких використовується вода з верхнього водоносного горизонту - заповнюються ґрунтовими водами. Водоносні горизонти ґрунтових вод  є незахищеними та можуть бути забруднені як бактеріальною мікрофлорою, так і небезпечними хімічними речовинами.

Основні причини цього полягають у недотриманні вимог санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання сільськогосподарських тварин, внаслідок внесення в ґрунт мінеральних та органічних добрив, а також забруднення грунту твердими побутовими відходами.

Яворівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби    у Львівській області у 2021 році  при здійсненні заходів державного нагляду (контролю)  об’єктів водопостачання, дитячих дошкільних закладів проводився лабораторний контроль за показниками якості та безпечності питної води із джерел централізованого та децентралізованого водопостачання. Також були проведені відбори проб води у криницях загального користування.

Всього було відібрано та досліджено  62 проби питної води за санітарно-хімічними, мікробіологічним та вірусологічними  показниками. Невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» було встановлено у 2 (3,2%) пробах води за мікробіологічними показниками   по вмісту загальних колі-форм. Невідповідність проб води реєструвалась із джерел децентралізованого водопостачання (криниць загального користування).

З метою застереження та запобігати поширенню захворювань, пов’язаних із вживанням неякісної питної води, нагадуємо  про вимоги щодо влаштування та санації (очищення та знезараження) криниць, а саме:

  • забезпечити наявність глиняного замка навколо криниці глибиною 2м та шириною 1 м;
  • встановити огорожу у радіусі 2 метрів для обмеження доступу тварин та птиці;
  • встановити щільне накриття криниці, з метою унеможливлення потрапляння атмосферних опадів, листя, гілок дерев та інших предметів;
  • для підйому водиз криниці рекомендується застосовувати насоси (краще електрозанурювальні). Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування насосу обладнують колодязь коловоротом або «журавлем» із відром для загального користування, міцно прикріпленим. Біля колодязя слід влаштовувати лавку для відер;
  • з обережністю застосовувати у приватному секторі мінеральні й органічні добрива.

Заходи по санації колодязів включають в себе очистку, промивку і профілактичну дезінфекцію:

  • очищення проводиться через 1,5 – 2 години після попередньої дезінфекції колодязя.: Виконують попередню дезінфекцію колодязя наступним чином: готують 10% освітлений розчин хлорного вапна.  Для цього 0,5 кг  хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання рідкої однорідної маси і вливають  10 літрів води.  Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозору воду.  На 1 м3 води в колодязі витрачають 1 відро освітленого розчину хлорного вапна. Якщо вода  у  колодязі  холодна  (+4  град.C – +6 град.C), кількість дезінфекційного  засобу  збільшують вдвічі. Розрахункову кількість дезінфікуючого засобу розчиняють  у  невеликій   кількості   води,   налитої   у  відро,  до  отримання  рівномірної  суміші,  освітлюють  відстоюванням  і  виливають  цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15 – 20 хв.  жердинами або частим опусканням  та  підніманням  відра  на тросі. Потім  колодязь  закривають  кришкою  і  залишають на 1,5 – 2 години).
  • Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапляння в нього сторонніх предметів і накопичення мулу.  Стінки шахти очищають механічним шляхом від забруднень, при необхідності ремонтують. Потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5% розчином дезінфікуючого засобу.

Перед  тим,  як  людина  спускається  у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку.  Якщо  вона  гасне,  то працювати  можна  тільки  в  ізолювальному  засобі індивідуального захисту органів дихання.

Після попередньої дезінфекції, очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції колодязя.

Коли колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому  (в м3) і вносять потрібну кількість дезинфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування. Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» - 8,67 необхідно 5 таблеток на 1 м3  (1000 л).   З розрахунку на 1 колодязь об’ємом 7 м3 (7000 л) – 35 таблеток.

Після внесення дезинфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.

Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно – за запахом.

При відсутності запаху хлору у воду додають 0,25 – 0,3 частини початкової кількості дезинфікуючого препарату і витримують ще 3 – 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору, при наявності запаху хлору,  проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

При використанні дезінфікуючого засобу, необхідно користуватися інструкцією щодо застосуванню цього препарату.

           Відповідно до вищенаведеного застерігаємо усіх користувачів та власників криниць дотримуватись зазначених рекомендацій для забезпечення вживання якісної та безпечної питної води та недопущення спалахів кишкових інфекційних захворювань.

Яворівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби    у Львівській області

Переглядів: 4