Поради для населення щодо зберігання та споживання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

Поради для населення щодо зберігання та споживання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні  внаслідок руйнування української енергетичної системи проводяться віялові та аварійні відключення електроенергії. Тож як ніколи стало актуальним питання, як зберігати харчові продукти, продовольчу сировину  у таких умовах дома, а також на потужностях з їх виробництва та обігу (на харчопереробних підприємствах, у закладах громадського харчування,  підприємствах гуртової та роздрібної продовольчої торгівлі).

Враховуючи рекомендації Міністерства охорони здоров’я України, з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в регіоні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок  порушення температурних умов їх зберігання, Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області пропонує дотримуватись  наступних рекомендацій.

  1. Для безпечного зберігання харчових продуктів, що швидко псуються, у холодильнику повинна дотримуватись температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4°С. Для цього холодильники слід забезпечити термометрами для контролю температурного режиму зберігання.
  2. При відключенні електроенергії дверцята холодильника та морозильної камери необхідно тримати закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. У разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод. За можливості необхідно придбати сухий або блоковий лід. Зберігати блоковий лід слід в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
  3. Продукти харчування, які швидко псуються, можна зберігати у термоконтейнері (термопакетах) з холодоелементами, а також на балконі за мінусової температури, у погребі чи підвалі в закритих місткостях, щоб не допускати доступ до них гризунів.
  4. Не слід пробувати на смак їжу, яка зберігалась без дотримання відповідних температурних умов, з метою перевірки її якості та безпечності. Якщо є сумніви щодо безпечності їжі (незвичний запах, колір, консистенція, текстура), краще її викинути.
  5. Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко). Можна готувати страви із заморожених продуктів, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 градуси чи нижче. Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено.
  6. Рекомендується готувати страви у невеликій кількості, щоб їх споживати у день приготування і не залишати в холодильнику на наступний день. Не рекомендується залишати на наступний день салати, вінегрети, паштети, холодці, заливні страви, супи-пюре, супи молочні, соуси, млинці з м’ясом, сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби. Охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки (кип’ятіння, смаження на плиті, в духовці).
  7. Не рекомендується здійснювати закупку харчових продуктів, що швидко псуються на запас. Слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання  (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси).
  8. Операторам ринку з виробництва та обігу харчових продуктів з метою забезпечення дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини, необхідно заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії. За можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо, а також по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії. У разі тривалої відсутності електропостачання, необхідно перевозити швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.

Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів.

Переглядів: 0