«Втрачений момент» трапляється ще в початковій школі. Сьогодні ми ще раз сказали “Булінгу ні”

11 листопада 2019 року у Новояворівській ЗОШ І ст. з метою профілактики насильства серед дітей відбувся навчальний семінар для практичних психологів, соціальних педагогів ЗЗСО І ст. та ЗДО «Безпечна школа. Маски булінгу». С.М.Починок-Щур, практичний психолог і Шот О.А., соціальний педагог закладу, продемонстрували учасникам семінару сучасну модель заняття з учнями щодо даної проблеми. Психологічні вправи «Я зможу допомогти», «Скринька безпеки» навчали школярів розпізнавати соціальні ролі булінгу, формували навички відповідальної та безпечної поведінки.

Робота в групах над аналізом ситуацій спонукала учнів до пошуку щляхів захисту у небезпечних для них ситуаціях та розвитку емоційного інтелекту. О.В.Стадник, методист методичного кабінету інформувала фахівців психологічної служби про те, що варто привернути увагу учителів та батьків до так званого феномена «втраченого моменту». Ймовірно, це трапляється ще в початковій школі. Коли дорослі могли втрутитися та зупинити насилля, пояснити, як називаються ті чи інші вчинки, показати, як слід вирішувати конфлікти. Але не втрутилися за якихось обставин. Через свою невпевненість, відсутність досвіду, власну вразливість до теми переслідування. А буває і так, що замість правильно розставлених для дітей і батьків акцентів можна почути «хлопчики завжди б'ються» чи «дівчатка скрізь пліткують».

Ці слова маскують епізоди булінгу, які потребують негайного втручання дорослого, відповідного аналізу ситуації, адекватної допомоги всім учасникам. Активні, комунікативні, відверті учні четвертого класу емоційно демонстрували свою обізнаність, розповідали які позитивні та негативні емоції виникають в учасників булінгу.

Підбиваючи підсумки, всі присутні зазначили, що працівники психологічної служби створюють надійне інформаційне та практичне підґрунтя для того, щоб шкільний простір був безпечнішими.

Переглядів: 32