РАЙОННИЙ ПЕДІАТР ГУНЬКАЛО ТЕТЯНА ПРО МЕДОГЛЯДИ І ЗАХВОРЮВАННЯ НА  COVID-19 СЕРЕД ДІТЕЙ

У Яворівському районі зареєстровано позитивних на Коронавірусну інфекцію 28 дітей із яких 20 одужало та 8 продовжує хворіти. У порівнянні із дорослим населенням у дітей  інфекція COVID - 19 протікає у легкому перебігу. Практично всі діти лікуються амбулаторно.

Враховуючи те, що із подальшим ослабленням карантинних заходів планується відкриття та поновлення роботи дитячих дошкільних навчальних закладів ( Садочків) у батьків дітей виникає низка запитань:

- Чи потрібно медогляди проходити до садочків чи до школи ?

- Як потрібно проводити медогляд?

- Чи потрібно проходити усіх спеціалістів?

- Яку медичну довідку потрібно для зарахування дитини у садок?

- Чи потрібно спеціальні книжечки для медогляду ?

Отже, найперше що до подальшого проходження медичного обстеження дитини, батьки повинні узгодити зі своїм сімейним лікарем чи педіатром дату і час візиту у заклад (записатися на електронну чергу на приймання до лікаря). Це робиться із метою мінімізувати скупчення пацієнтів у коридорах поліклініки, та недопущення перетинання різних потоків пацієнтів.

Згідно з листом роз’яснення МОЗ України - міністерству освіти і науки України № 111- 01/123 від 24.04.2018, а також офіційного листа роз’яснення НЗСУ вїд ТУГ07.20207 Хочу попередньо розділити медогляди дітей на три категорії:

Проведення медогляду дітям дошкільного віку для влаштування дитини у заклад  Дошкільної освіти:

  1. Довідка від вашого сімейного лікаря чи педіатра, де зазначено ПІП, дата народження , адреса проживання дитини, що дитина здорова та сам факт того що дитина може відвідувати садок. Якщо у дитини наявне захворювання лікар може виставляти або не виносити діагноз із згоди батьків, лише надати рекомендації медичного характеру, дана довідка для представлення для дошкільних закладів освіти. У разі якщо у дитини наявні медичні покази лікар і видає електронне скерування для додаткового обстеження та консультації на вторинному чи третинному рівні, усі інші записи медичного характеру повинні зберігатися у формі 112 Історія розвитку дитини, або в Електронній медичній картці.
  2. Картка профілактичних щеплень форма 0-63.

Проведення медогляду школярам.

Потрібно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра , який після оцінки стану здоров'я, фізичного розвитку та визначення індексу Руф'є та визначення групи для занять фізичної культури повинен видати довідку форми 086-1/0..

Якщо у дитини наявне захворювання лікар може виставляти або не виносити діагноз із згоди батьків, лише надати рекомендації медичного характеру, дана довідка для представлення для шкільних закладів освіти. У разі якщо у дитини наявні медичні покази лікар видає електронне скерування для додаткового обстеження та консультації на вторинному чи третинному рівні.

  1. Карта проф щеплень форма 0- 63.

Проведення медогляду для абітурієнтів проводиться згідно із встановленої форми (Медична довідка Лікарсько - професійно консультативний висновок) форма 086/0, яка заповняється вашим сімейним лікарем чи педіатром : ПІП дата народження заклад куди планує поступати абітурієнт, адреса проживання, перенесені захворювання, а також де встановлено перелік ряду спеціалістів згідно 8 пункту даної форми ( хірург, офтальмолог, невролог, психіатр, рентгенолог, ендокринолог, уролог для хлопців та гінеколог для дівчат. Які повинен пройти завіривши мокрими печатками у кожного спеціаліста.

Переглядів: 99