150-річчя з дня народження о. Василя Загаєвича

Сьогодні, 2 квітня минає 150 років з дня народження українського письменника, просвітника, священика УГКЦ, яворівчанина Василя Загаєвича.

Народився в місті Яворові в родині збіднілої шляхтичів (за іншими даними — міщан). Батьки — Дмитро та Текля Загаєвич.

Хрестив Василя Загаєвича отець Йосиф Лозинський, автор «Руського весілля», однієї з перших граматик української мови, один з тих, через якого почалась у Галичині «азбучна війна», до якої були втягнуті майже всі інтелектуальні сили українців Галичини.

1893 року Василь Загаєвич став студентом теологічного факультету Львівського університету, а також вихованцем Львівської духовної греко-католицької семінарії. Університет та семінарію він закінчив 1893 року і в цьому ж році після одруження був висвячений у священичий стан. Першим місцем його душпастирства було село Кунин, що неподалік відомого монастиря в Крехові.

1895 року його скерували на роботу в село Стібно (Стубно), що у Перемишльському окрузі. У 1896 році Перемиська єпархія скеровує Василя Загаєвича працювати священиком у село Кобильниця Руська Яворівського повіту, а в 1897 році — в село Порудно цього ж повіту. Наступного 1898 року Василь Загаєвич став парохом церкви Св. Юрія в селі Вовчухи Городоцького повіту на Львівщині, де пропрацював до самої смерті. Брав активну участь у громадському житті, був одним із керівників Городоцької філії Товариства «Просвіта». Був заарештований та Австрійською владою в 1914 році та перебував у таборі Талергоф. Поміщений в 1 «український список» під № 25. Звільнений 10.11.1914.

Помер 10 серпня 1948 року у с. Вовчухи. За свідченнями рідних, був убитий червоноармійськими мародерами, які видавали себе за бандерівців.

Переглядів: 856