Спадщина Яворового краю сторінками минулого.

З ініціативи начальника Яворівська районна державна адміністрація Ярослав Коминський продовжуємо рубрику - Спадщина Яворового краю сторінками минулого.

Дерев'яна церква, яка є унікальною пам’яткою монументальної сакральної архітектури національного значення, стоїть у західній частині села Дмитровичі Судововишнянської територіальної громади, Яворівського району.
Відомо, що у 1510 році вже існувала парафіяльна церква, яка за переказами стояла раніше в частині села Конюшки. Теперішню збудували у 1655 р.
У 1675 р. парафія отримала ерекційні документи від дідичів Рамультів.
Галицький літератор і краєзнавець Тадей Дмитрасевич згадував, що в церкві було «кількадесять ікон, підписаних, характерних для побуту XVII ст., деяка кількість ікон XVI ст. або ще давніших, між ними ікона празника Св. Миколая богослужебні книги це стародруки XVI – XVII ст. з друкарні Києво-Печерської Лаври, з друкарні Львівської Ставропігії, Михайла Сльозки, з друкарні монастиря в Уневі.
Пам’ятковий дерев’яний хрест з XVI ст. (або давніший), зі слідами татарських шабель, висить при вході до церкви, оточений пошаною народу, як останній свідок татарського лихоліття».
Церква дерев'яна, тризрубна, одноверха, накрита чотирибічним наметом. Колись була блакитного кольору. Реставрована в кінці XVII ст., у 1873 та 1974 рр. З 1960 по 1989 роки стояла зачиненою. В церкві зберігся іконостас з 1674 р. пензля маляра Федора з Вишні. Дзвіниця (1690 р.) побудована на зразок оборонних башт.

Свідченням того, що церква могла бути збудована раніше, є сам архітектурний тип храму, археологічні дані та збережений у храмі «Апостол», видрукуваний у київській друкарні Спиридона Соболя у 1630 році, з дуже красномовним вкладним записом такого змісту: «…купив Стефан Луців, син з Конюшок, за золото до села Дмитровичі в храм Святого Миколая року Божого АХМ (1640)».

Цікаво, що церква і дзвіниця захищені дерев`яною огорожею, покритою двоспадовим дахом з 1816 року, з цікавою вхідною брамою та двома бічними хвіртками, що сьогодні можна вважати за ексклюзив.

У 2006 році церкву перекрили, маківку покрили золотистою бляхою. У 2010 році дерево обробили вогнетривким розчином.У 2012 було замінено електричну мережу !

Переглядів: 5