Як вберегтися від кишкової інфекції?

У липні 2022 році в Яворівському районі зареєстровано 52 випадки звернення за медичною допомогою в медичні установи району з ознаками захворювання на гостру кишкову інфекцію.

З них по Мостиській, Шегинівській та Судововишнянській ТГ – 16 випадків,

Яворівській, Новояворівській та Івано -Франківській  ТГ  - 36 випадків.

Всі  хворі проліковані в інфекційних стаціонарах, захворювання завершилося оздоровленням. При лабораторному обстеженні хворих у 4 — х випадках виділено збудник сальмонельозу.

 Як вберегтися від кишкової інфекції

До групи кишкових інфекцій належать: сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, харчова токсикоінфекція. Це гострі інфекційні хвороби з фекально-оральним механізмом передачі. Найчастіше інфікування (зараження) здійснюється через продукти харчування та  забруднені предмети побуту.

Основні ознаки захворювання :

  1. Підвищення температури тіла.
  2. пронос з виділенням великої кількості водянистого калу, при частих проносах можливе зневоднення організму.
  3. Блювання
  4. Загальна інтоксикація організму.
  5. Порушення водно-мінерального обміну.
  6. Ураження травного каналу (в більшості випадків відмічається ураження товстої кишки та шлунка).

Як вберегтися від захворювання :

  1. У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекцію.
  2. Дотримуватись правил особистої гігієни.
  3. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  4. НЕ допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв ;
  5. НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  6. НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  7. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  8. При організованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
  9. При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  10. При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  11. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;для споживання дітьми - обдати окропом;
  12. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  13. На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо) Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2-х  годин;
  1. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском; Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду.
  2. Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
  3. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  4. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  5. Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
  6. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Памятайте: будь-яке захворювання значно легше попередити, ніж його лікувати.

Переглядів: 5