В Україні різко ускладнилась епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. З початку року було виявлено 55 випадків захворювання на АЧС з них 31 випадки зареєстровано у серпні поточного року та 4 у вересні. Насторожує що хвороба розповсюдилась у Рівненській (3 випадки – у Володимерецькому, Дубровицькому, Зарічненському районах) та Волинській (4 випадки – у Любешівському та Ратнівському районах) областях, які межують з Львівщиною також виявлено захворювання у Чернівецькій області (1 випадок у Новоселецькому районі). Останні випадки захворювання на африканську чуму свиней було зареєстровано у Вінницькій (1 випадок у Тульчинському районі) та Харківській області (5 випадків – у Дергачівському, Харківському та Вовчанському районах).
Рішеннями державних надзвичайної протиепізоотичних комісій при відповідних районних державних адміністраціях в неблагополучних пунктах встановлено карантин, розроблено і затверджено плани заходів, ведеться відповідна робота з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання.
Що це за хвороба і чим вона небезпечна?
Африканська Чума свиней (АЧС) – це високо контагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, яка характеризується лихоманкою (високою температурою) з геморагічним діатезом, синюшністю шкіри, дистрофічними некротичними змінами в різних органах та високою смертністю. АЧС є однією з найнебезпечніших хвороб свиней у зв’язку з відсутністю вакцини і лікувальних засобів та значними економічними збитками при запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торгівельними обмеженнями що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Африканська чума свиней не є суто проблемою спеціалістів ветеринарної медицини чи власників тварин, це захворювання набуло проблем державного значення та визначається на рівні біологічної безпеки країни.
Збудник АЧС – ДНК вмісний вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченостях – до 5 місяців, у гною до 3 місяців.
Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %. Люди на АЧС не хворіють.
Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині- до свині) та опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів , що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
У разі підтвердження спалаху захворювання, проводиться термінове позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації, рішенням якої затверджується план дій з локалізації та ліквідації хвороби та визначаються межі епізоотичного осередку та зон захисту та нагляду. Державною службою ветеринарної медицини спільно з іншими органами державної влади проводяться карантинні заходи по запобіганню розповсюдженню хвороби шляхом швидкого гуманного, безкровного забою усіх свиней в осередку захворювання, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекції приміщень та території утримання свиней.
6 вересня поточного року відбулось чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській районній державній адміністрації по питанню «Посилення заходів щодо профілактики та недопущення виникнення африканської чуми свиней на території Яворівського району». Протоколом засідання було визначено основні завдання для недопущення занесення АЧС на територію району:
Зобов’язано керівників свинарських господарств району – вести діяльність тільки в «закритому режимі» із дотриманням ветеринарно-санітарних вимог для спеціалізованих свинарських господарств.
Керівникам мисливських господарств району - негайно поінформувати єгерів та мисливців господарств з наявною епізоотичною ситуацією щодо захворювання на африканську чуму свиней, її ознаками, можливим розповсюдженням та заходами профілактики; До кінця поточного року спільно із спеціалістами державної ветеринарної служби району при полюванні (відстрілі) диких кабанів забезпечити виконання лабораторного контролю за епізоотичним станом щодо АЧС в мисливських господарствах району. При виявлені хворих або загиблих тварин негайно повідомляти управління Держпродспоживслужби району (державну службу ветеринарної медицини). При відсутності проведення ветеринарно-санітарної експертизи туш добутих диких тварин та лабораторного моніторингового дослідження на вірусоносійство АЧС кабанів – заборонити проведення мисливського сезону полювання. Проводити утилізацію відходів при розробці туш відстріляних диких тварин та птиці тільки на Жовківському заводі по виробництву м’ясо-кісткового борошна.
Головам міст, селищ району - заборонити жителям стихійну вуличну торгівлю м’ясом та субпродуктами від забою свиней. Негайно узгодити з іншими зацікавленими службами району в т. ч. із Яворівським ВП ГУНП у Львівській області (Муха І. М.) спільні заходи по ліквідації неорганізованої торгівлі продуктами харчування у невстановлених місцях, на стихійних ринках, де відсутні умови для здійснення ветеринарно-санітарного контролю (особливо за реалізацією живих свиней та м’яса свинини і м’ясних виробів). У випадках виявлення на територіях місцевих рад захоронення трупів с-г тварин та відходів виробництва із забійних, м'ясо-переробних підприємств створювати робочі комісії із розслідування даних випадків, винних притягати до відповідальності.
Власникам свиней щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство необхідно:
Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
Не дозволяти відвідувати господарства та тваринницькі приміщення стороннім особам.
Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
Мешканцям району за наявності ознак захворювання свійських свиней або виявлення трупів диких кабанів негайно повідомляти працівників державних установ ветеринарної медицини за телефонами 2-16-52, 2-17-57 та контактними мобільними номерами спеціалістів державної ветеринарної медицини району.