Профілактика гострих кишкових інфекцій

Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції.

Кишкові інфекції — це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням  водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією. Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип'яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.  Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

  1. Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
  2. Не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
  3. Перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
  4. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.
  5. Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м'ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками кишкових інфекцій. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 1000С. Заморожені м'ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.
  6. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
  7. Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання.
  8. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

            Будьте  здорові!

Переглядів: 426