Профілактика ботулізму

       Ботулізм - гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок

      Збудник – суворий анаероб тобто мікробом, здатним зберігати свою життєдіяльність, розмножуватися і виробляти токсин без доступу повітря. Широко поширений у природі, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Зараження людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів (консервовані продукти в банках, шинка з товстим шаром жиру, що перешкоджає проникненню повітря в товщу продукту, окіст, ковбаса) Нерідко викликають ботулізм риби осетрових порід (в кишечнику яких ці мікроби накопичуються).

Як правило, захворювання  починається гостро - хворого турбують нудота, блювання, пронос. В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають  розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, мязова слабкість. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну. Особливо небезпечною є слабкість міжреберних мязів, мязів живота, що веде до гострої дихальної недостатності і смерті хворого. При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму.

З метою запобігання випадкам ботулізму треба дотримуватися деяких обовязкових правил:

- для консерування треба використовувати  тільки доброякісні, без ознак псування овочі, ягоди, фрукти.. Сировину необхідно ретельно промити чистою проточною водою для видалення залишків грунту. Консерви треба зберігати при низькій температурі, перед вживанням кипятити  протягом 15-20 хв. І вживати того самого дня.

Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. Банки з бомбажем бракують.Однак нерідко таких змін не спостерігають.

- не можна купувати на ринку і споживати в їжу домашні консерви, гриби, солону, копчену і в'ялену рибу, приготовану приватними особами в домашніх умовах;

- не зберігати рибу без видалення кишечника при високій температурі навколишнього повітря також сприяє проростанню спор і утворення токсину, який не руйнує навіть міцний посол риби.

 

Переглядів: 926