«Пам’ятка щодо дотримання господарюючими суб’єктами вимог санітарного законодавства на об’єктах придорожнього сервісу»

На об'єктах придорожнього сервісу у літній період суб'єктами господарювання повинні бути створені належні  умови для обслуговування туристів, якi відповідають санітарно-гігієнічним вимогам i не можуть привести до загострення епідемічної ситуації.

  1. Оператори ринку, які здійснюють приготування та peaлізацію харчових продуктів на об'єктах придорожнього cepвicy, повинні бути зареєстровані в територіальних управліннях Держпродспоживслужби, дотримуватись вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів(в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих aктів України щодо харчових продуктів від 22.07.2014 р. № 1602-VП)
  2. У відповідності до ст.22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» суб'єкти господарювання зобов'язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки i території відповідно до вимог санітарних норм.
  3. На всix об'єктах благоустрою повинні бути встановлені в достатній кількості урни для сміття. Чищення урн слід проводити систематично в міру їх наповнення.
  4. Забороняється складування тари i запасів товарів біля кіосків, наметів, торговельних павільйонів, магазинів ті інших підприємств торгівлі, а також на прилеглій до них територій.
  1. Підприємства торгівлі зобов'язані здійснювати прибирання прилеглих територій у радіусі не менше 5 м та забезпечувати зберігання i перевезення побутових відходів відповідно до вимог санітарних норм.
  2. Для вивезення твердих побутових повинні бути укладені угоди з спеціалізованими комунальними підприємствами.

Для тимчасового зберігання твердих побутових відходів мають бути виділені спеціально обладнані майданчики для розміщення контейнерів для зберігання побутових (контейнерні майданчики) iз зручними під'їздами для сміттєвозів. Контейнерні майданчики повинні мати водонепроникне тверде покриття та бути бути обладнаними навісами,  огорожею, ізольованими від об'єктів обслуговування населення i магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м, не по бути прохідними для пішоходів  i транзитного руху транспорту. Контейнерні майданчики повинні бути  відділені від стін житлових та громадських будівель i споруд, на відстань не менше 20 м.

  1. На об'єктах придорожнього cepвicy повинні бути облаштовані громадські вбиральні, які необхідно приєднувати до мереж водопостачання, каналізації та опалювання. Будівництво громадських вбиралень з вигребом на території населених пунктів заборонено.

У paзі відсутності інженерних мереж мереж міської (селищної, сільської) каналізації або розташування об'єктів на відстані не менше ніж 500 м від найближчого колектора стічних вод необхідно передбачати каналізування об'єктів на локальні очисні споруди, при цьому перевагу слід віддавати гунтовим методам біологічного очищення стічних вод.

  1. Санвузли для на об'єктах придорожнього сервісу повинні бути забезпечені холодною та гарячою водою, туалетним папером, милом, рушниками одноразового використання.
  2. У paзi відсутності підключення об'єктів придорожнього cepвicy до мереж централізованого водопостачання, повинні бути облаштовані власні         системи      від джерел нецентралізованого     водопостачання (артсвердловини, колодязі та каптажі джерел). Якість води повинна відповідати вимогам ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості>, ДСанПІН 2.2.4-171-10 «Державні санітарні норми та правила вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

На об'єктах придорожнього сервісу необхідно проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи на договірних засадах з відповідними спеціалізованими організаціями.

Переглядів: 34