Інформація щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у  закладах громадського харчування

Інформація щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у  закладах громадського харчування

Яворівський відділ Яворівського районного управління Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує про ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації у Львівській області. З початку року було зареєстровано 14 випадків спалахів гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь, внаслідок яких захворіли 104 особи,  з них 68 дітей (65,4%).     Від загального числа спалахів 12 виникли серед внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, у місцях їх тимчасового проживання на території області (гуртожитки навчальних закладів, готель, приміщення шкіл, дитячих дошкільних закладів, санаторії). Інші 2 спалахи були зареєстровані серед дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти.

Також залишається складною ситуація щодо захворювання ботулізмом. З початку року реєструвалось 4 випадки захворювання у побуті з кількістю потерпілих 4 осіб, в т.ч. 1 випадок закінчився летально.

За результатами проведених розслідувань спеціалістами територіальних структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області було проведено заходи реагування - 6 позапланових заходів державного контролю (інспектувань) потужностей, які здійснювали приготування готових страв, стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти. В ході перевірок було вилучено з реалізації небезпечних харчових продуктів у 2 випадках загальною вагою 19,5 кг, відсторонено від роботи 48 осіб у зв’язку з не пройденим профілактичним медичним оглядом, в т.ч. носіїв патогенного стафілококу.

У зв’язку з тим, що в літній період існує ризик ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації Яворівський відділ Яворівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області попереджає операторів ринку (заклади громадського харчування) про суворе дотримання та відповідальність за порушення вимог Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст.. 64), «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (ст.. 65).

Начальник відділу  Ярослав БОРДУН

Переглядів: 0