Аналіз інфекційної та паразитарної захворюваності за 2017 рік та 4 місяці 2018 року

Яворівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, згідно одержаної довідки про епідемічну ситуацію у області, надає аналіз захворюваності по району в цілому за 2017 рік та 4 місяці 2018 року.

Впродовж звітного періоду 2018 року на території Яворівського району спостерігається збільшення захворюваності на гастроентероколіти встановленої етіології та сальмонельоз порівняно з аналогічним періодом минулого року. Було зареєстровано 5 спалахів кору.

За звітний період не реєструвалися на території району випадки захворювання на черевний тиф, паратифи А і В, дифтерію.

У 2017 році були зареєстровані наступні випадки інфекційної захворюваності, які перевищували середньообласні показники, а саме:

  • вітряна віспа (384 випадки)
  • скарлатина (32 випадки)
  • менінгококова інфекція - реєструвалося перевищення інтенсивного

показника (далі інт.пок.) (1.60)

  • правець (1 вип.)
  • гастроентероколіти встановленої етіології (інт.пок. 12,02)
  • гастроентероколіти невстановленої етіології (інт.пок. 9.62)
  • інші сальмонельозні інфекції (інт.пок. 1,60)
  • вірусний гепатит С (інт.пок. 1.60)

По інших інфекційних захворюваннях відмічається відносна стабільність.

В районі наявні фактори ризику виникнення спалахів інфекційних захворювань, як в організованих колективах так і серед населення окремих населених пунктів, основні з них :

  • необлаштованість криниць в більшості населених пунктах, ефективного знезараження питної води
  • попадання неочищених каналізаційних стоків в природні водоймиша, які забруднюють як їх, так і згодом підземні водні пласти та прибережну територію.
  • в містах та селищах району процвітає неорганізована вулична торгівля, в т.ч. швидкопсуючими продуктами, що приводить до виникнення поодиноких випадків гострих кишкових інфекцій

проводяться урочистості в т.ч. весілля в підприємствах громадського харчування, де до приготування їжі допускаються випадкові особи, які не мають професійної підготовки, пройдених медичних оглядів і можуть бути носіями умовнопатогенної мікрофлори

  • збільшення кількості відмов від щеплень проти інфекційних захворювань
  • низький рівень санітарної культури населення району.

У випадку ускладнення епідемічної ситуації серед населення району задіювати Комплексний план заходів щодо профілактики кишкових інспекцій на 2017-2021 роки.

Переглядів: 64