У селі Карачинів відбулося свято «ВЕЛИКІ ОБЖИНКИ – ЯВОРІВСЬКИЙ ПИРІГ»

Вчора, 8 вересня у селі Карачинів Яворівського району Львівської області відбулося свято «ВЕЛИКІ ОБЖИНКИ – ЯВОРІВСЬКИЙ ПИРІГ».

Участь в заході взяли голова Львівської обласної державної адміністрації Маркіян Мальський; заступник голови Яворівської районної державної адміністрації Назар Сойко, голова Вороцівської сільської ради Ірина Перун; гості та мешканці Львівщини.

Програма свята була заповнена веселими та цікавими моментами, а саме: виставка народного художника України Мирослава Отковича «Хліб наш насущний»; фотовиставка «Фронтові друзі», показові виступи домашніх улюбленців школа Dog Friend; конкурси пирогів, вишитих сорочок, давнього одягу; показ народних ремес за участю учнів та викладачів Янівського художнього професійно-технічного училища; ярмарок місцевих виробників; забави; частування; показ озброєння та військової техніки; показові виступили  спецназу, а на завершення відбулось нагородження переможців.

Найцікавіше та найколоритніше було освячення Яворівського пирога, цього кулінарного дива. Після чого всі присутні мали можливість скуштувати його та частувати кухнею від 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Музичною та найвеселішою частиною свята були виступи запрошених артистів: народна артистка України Оксана Білозір; народний артист України Олег Лихач; народний артист України Мар’ян Шуневич; народні фольклорні колективи Яворівського та Городоцького районів; театр танцю «Левеня» 58-го Будинку Офіцерів.

Гості та учасники заходу спільно помолилися за цьогорічний врожай та мир і спокій в Україні.

«Ми сьогодні робимо спробу відродити традиційне свято «Обжинків», тож мушу сказати, що враження від побаченого просто неперевершене. В першу чергу я хочу подякувати карачинцям за гостинність, теплоту і позитивну енергію, яку ми черпаємо на цій святій для кожного українця землі» - наголошує голова Львівської обласної державної адміністрації Маркіян Мальський

Довідково:

Обжинки — стародавній український народний звичай.

Недарма останній місяць літа на Україні називають серпнем. З приходом серпня для серпів і кіс було завжди багато роботи. Завершували жнива, збіжжя звозили на токи, готувалися до обмолоту. Живе у народі гарний звичай проведення обжинкових свят.

У день завершення косових хлібів господарі залишалися вдома, готуючись до приходу женців. З тієї нагоди у хаті варили багаті страви, пекли, прибирали у дворі, в світлиці.

На полі женці доручали вижинати останні стеблі найкращому косареві і найвправнішій в’язальниці. Приготувавши обжинковий сніп, женці качалися по стерні, борюкались, щоб не боліли спини, а земля-матінка давала нові сили до одвічної праці.

Дівчата шукали польові квіти і прикрашали обжинковий сніп. Цей сніп головний косар підносив на руках, повертався лицем до сонця і дякував Господу Богу, що допоміг щасливо докінчити жнива. Усі низько кланялися, хрестилися. Після цього усі гуртом з піснями йшли в село до господаря. Попереду йшла жінка зі снопом, зв’язаним із закрутом, за нею йшов косар з обжинковим снопом, а потім всі інші зі своїм робочим інвентарем. Ставши коло воріт, женці викликали господаря, той відчиняв ворота і просив усіх у двір за святковий стіл.

Сніп передавали господареві, він окроплював його свяченою водою, а потім — усе те, що було на столі, зі словами: “Да освятиться сей хліб насущний!”.

Так наші предки вшановували обряд останнього снопа, дякуючи Богові за врожай.

Переглядів: 67