Як зберегти картоплю до весни

Картопля в Україні — це незамінний продукт харчування. Недаремно в народі її  називають «другим хлібом». Для  кожного  господаря  важливо  не тільки  зібрати  врожай цієї  культури, але  й  добре  його зберегти.

Перш ніж закладати картоплю на зберігання, її необхідно ретельно перебрати, аби не допустити потрапляння бульб, пошкоджених хворобами та шкідниками, порізаних, битих. Також перед закладанням картоплю треба просушити на відкритому повітрі протягом декількох годин. Це сприяє зміцненню шкірки, підвищує стійкість картоплі до механічних пошкоджень, зменшує розвиток збудників хвороб.

Після досягнення оптимальних показників настає основний період зберігання. При 2–4 °C гальмуються всі біохімічні та фізіологічні процеси всередині бульб.

Більшість насінної і кормової картоплі зберігають у буртах і траншеях. При зберіганні картоплі, важливо стежити за тим, щоб запобігти з осені її самозігріванню.

Взимку настає стан глибокого спокою бульб, який триває, залежно від сорту, 140–230 днів до початку їх проростання, тобто до весни. Великий вплив на збереження картоплі має відносна вологість повітря. Оптимальні показники становлять 90–95%. Підвищення вологості стимулює утворення паростків, що є не допустимим. Підвищення більше 95% призводить до утворення крапельної вологості на поверхні бульб, і як наслідок, викликає розвиток хвороб і втрату врожаю.

Найбільш поширений спосіб зберігання картоплі в буртах (кагатах), коли на високому сухому місці викопують завглибшки 35 см коло діаметром 4,5 м. Всередині облаштовують душник із нещільно збитих трьох дощок для вентиляції повітря з картоплі, яку  насипають навколо  нього  висотою понад 1,5 м. Потім  бульбу  прикривають тонким  шаром  соломи, щоб  до  неї  не  торкалася  земля.  Поверх  насипають  викопану  землю.   Якщо  кагат розташовано  не  на  високому  місці, де  б  вода  стікала  природним  чином,  навколо викопують   невеличкий   рівчачок   для   її  стоку.  При  настанні  сталих  температур сформований кіпець додатково накривають гноєм, перемішаним із соломою, або іншими рихлими матеріалами (листям дерев, хвої тощо). Під час сильних морозів отвір душника прикривають  солом’яним  снопом.  У  такий  спосіб  картопля  зберігається  до  нового врожаю.

Якщо  картоплю  зберігають  у  погребі, то  він  повинен бути  ретельно  просушеним, вичищеним  від  сміття  і  по  можливості  побіленим.  Необхідно  одночасно  при  цьому  зробити  витяжну  трубу  чи  віддушину (для видалення зайвої вологості).

Догляд  за  овочами  та  картоплею,  закладеними  на зберігання у погребі, полягає в тому, щоб  не  допускати,  з  одного  боку, занадто  великої  вологості  і  високої температури, для чого потрібно своєчасно провітрювати приміщення через спеціальну витяжну трубу, а з іншого — не  допускати  взимку  промерзання  врожаю, для  цього  необхідно  провести утеплення погребу зовні.

Найголовніші умови для кращого збереження картоплі:

  • температура повітря від +2 до +3 °C;
  • помірна вологість повітря;
  • відсутність світла;
  • вентиляція.

                                                                                                         Г.Масинець

                                                                       спеціаліст  відділу  контролю  за  обігом

                                                                                         засобів  захисту  рослин

Переглядів: 36