На Яворівщині відбулося вже втретє свято меду

2 вересня  в Івано-Франково відбувся ярмарок меду. Спочатку цілющі плоди освятили, а потім всі бажаючі мали змогу скуштувати та придбати. На такому святі побував перший заступник голови Яворівської райдержадміністраації Ігор Рак.

Для довідки.
Натуральний мед має цілющі властивості. До його складу входять близько 300 речовин: вітаміни, різні макро- й мікроелементи та інші речовини. Найвищу лікувальну ефективність має багатоквітковий мед. При цьому меди заходу України мають кращі лікувальні властивості порівняно з медами центру та півдня. Річ у тому, що навесні та влітку в Західній Україні цвіте багато польових та лісових квітів. А в центрі та на півдні переважають монофлорні меди, зібрані з полів, засіяних якимось одним видом рослин (гречкою, соняшником та іншими). Однак усі види меду корисні, бо організм засвоює з нього ті мікроелементи, які йому найбільше потрібні.

Для отримання максимального лікувального ефекту, мед треба якомога довше затримувати в роті, розсмоктувати. Рекомендована норма – 100–150 г на день. Він добре засвоюється з фруктами, овочами, з молоком і молокопродуктами. Ідеальний щоденний сніданок – каша з медом і маслом, сир з медом чи канапка з небілим хлібом, маслом, сиром та медом.

Мед – не лише здорова їжа. Це й універсальний лікар. Його регулярне вживання покращує роботу кишківника. Мед вживають для лікування гастритів і виразки шлунка, які супроводжуються підвищеною кислотністю. Його краще споживати за 1,5–2 год до сніданку й обіду і через 3 год після вечері. Причому його треба розчинити теплою водою, бо в розчині мед сприяє розчиненню слизу в шлунку, знімає біль, нудоту та печію. Дослідження доводять, що при звичайних методах лікування виразок шлунка та дванадцятипалої кишки виразка зарубцьовується в кожного третього хворого, а при застосуванні меду – в кожного другого.

До складу меду входить глюкоза, яка є необхідним енергетичним матеріалом насамперед для м’язової тканини, в тому числі і для серця. Тому мед рекомендують споживати при ослаблені серцевого м’яза невеликими порціями по 1 ст. ложці 2–3 рази на день з молоком, сиром, фруктами.

Переглядів: 167