Африканська чума свиней: що потрібно знати про АЧС

Африканська чума свиней є смертельно небезпечним захворюванням і викликається особливо життєстійким вірусом, який в результаті попадання в організм свині моментально розмножується і вражає свиняче поголів’я на відстані до 10 км. От чому у всіх країнах світу на урядовому рівні розроблено заходи щодо профілактики і боротьби із захворюванням африканською чумою свиней, а також лікнеп про те, якими можуть бути і як вчасно розпізнати симптоми африканської чуми у свиней.

73c8255c8a99d647ef68891ab8ea0347

Що таке африканська чума свиней

У африканської чуми свиней кілька назв:

  • Pestis africana suum (так звучить назва чуми на латині);
  • Хвороба Монтгомері (на честь дослідника Р. Монтгомері, який довів вірусну природу хвороби);
  • Африканська лихоманка.

Вперше вірус, що викликає африканської лихоманки свиней, був відкритий і зареєстрований під час великої епідемії в Південній Африці в 1903 році і відразу був занесений в список надзвичайно небезпечних заразних хвороб тварин (клас A) Міжнародної класифікації. Потім у вірусу з’явилася європейська мутація, далі виявився неблагополучним эпизоотически весь Африканський континент, а згодом збудник АЧС дістався до російських свинарських ферм. Саме африканська чума свиней стала основним фактором нерозповсюдження свинарства у всіх африканських державах.

Вірус АЧС різко відрізняється від вірусу класичної чуми свиней, оскільки має множинні відмінності не лише за імунологічними властивостями, але і за антигенною складу, а також володіє незворотних впливом на організм тварин.

Виняткова стійкість і витривалість вірусу АЧС помічена навіть до особливо отруйних хімічних реагентів і температурних перепадів. На даний момент вірус пройшов кілька мутацій і поділяється на кілька підвидів.

Щоб перемогти, треба знати ворога. Отже, в результаті спостережень і лабораторних досліджень була виявлена виняткова стійкість до гниття і висушування, а також:

  • Вірус АЧС здатний зберігатися в охолодженому м’ясі близько 150 днів;
  • Кістковий мозок залишається заразним протягом 180 діб;
  • Щоб вірус не втрачав власні інфекційні властивості крові полеглої свині досить зберігатися протягом 70-126 доби при кімнатній температурі;
  • Якщо кров зараженої свині залишити в холодному і темному приміщенні, життєздатність збудника захворювання буде зберігатися не менше 6 років;
  • Фекалії є середовищем розмноження вірусу не менш 160 днів, а сеча — 60;
  • При температурі 5°C вірус активний до 6 років;
  • Кімнатна температура сприяє активній формі вірусу близько 18 місяців;
  • Якщо закопати селезінку в землю, вірус буде активний ще 280 днів;
  • В землі вірус африканської чуми свиней може зберігатися від 112 діб в літньо-осінній період до 200 доби в зимовий і весняний сезон;
  • Туші мертвих тварин у період від 17 до 70 діб після смерті будуть залишатися середовищем існування, розмноження та зберігання вірусу.

Епідемія АЧС непереможна? Ветеринарні спостереження і лабораторні дослідження дозволили з’ясувати, що температура нижче нуля за Цельсієм для вірусу африканської свинячої лихоманки абсолютно безпечна, а от для його загибелі достатньо 45 хвилин нагрівання до 55°C або 20 хвилин при температурі до 60°C.

Ще один спосіб ліквідації вірусу АЧС – розчин соди каустичної (2%), оскільки виявилося достатньо літра розчину для обробки одного кубічного метра поверхні боксу, щоб гарантовано вбити вірус сухої крові за 24 години часу. Сучасні заходи знищення епідемічних вогнищ включають в себе найбільш ефективний засіб для дезінфекції Virkon S (1:100).

Поширення

Оскільки основним джерелом АЧС стала популяція диких африканських свиней, оскільки насамперед хвороба спостерігається в Африці, а час від часу з’являється на південно-американської території. Головним заходом щодо захисту свиней від АЧС є своєчасне виявлення вогнищ зараження, карантин, лікування, дезінфекція приміщень і трупів, а також обмеження товарообміну з державами, де помічені осередки епідемії до повної ліквідації загрози африканської чуми. На повітряних портах, залізниці та автошляхах заходом захисту є посилений ветеринарний нагляд, а також накладено заборону на ввезення продуктів забою, свинини та живих свиней з країн, в яких неблагополучна епізоотична обстановка.

74a18f5913500b4445008f488680e582

Ветеринарний нагляд є одним з методів боротьби з АЧС

Ряд урядових заходів по ліквідації епідемічних осередків з африканською чумою свиней відбувається при появі на території країни перших хворих тварин:

  • Якщо виявлено вогнище АЧС в сільськогосподарському комплексі або в невеликому фермерському господарстві, на нього буде накладено строгий карантин з подальшим безкровним знищенням всіх тварин. Туші свиней з залишками кормових сумішей, гноєм і предметами догляду підлягають негайному знищенню вогнем. Попіл спалених свинячих туш обов’язково повинна бути змішана з вапном і закопана в ямах.
  • Всю територію свинарського господарства з усіма підсобними приміщеннями дезінфікують формальдегідом (2% розчин), також рекомендований їдкий натрій у вигляді 3% розчину в гарячому вигляді.
  • Забій підлягає свиняче поголів’я на відстані 10 км від виявленого вогнища АЧС з подальшою переробкою м’яса на консерви.
  • Епідеміологічний карантин буде знято тільки через півроку з дня знищення заражених свиней, а свинарство в колишньому вогнище АЧС допускається не раніше року після скасування карантину.

Вірусоносіями стають не тільки хворі свині. У клітинах організму видужали тварин вірус виявляється навіть через два роки після захворювання, тому що поширення смертельної інфекції продовжується через фекалії, сечу, кров, слину. Не варто побоюватися захворювання вірусом АЧС у інших домашніх тварин — він для них безпечний, як і для людей. Проти африканської чуми марна вакцинація проти класичної.

Симптоми ураження дорослих свиней і поросят африканською чумою

У природних умовах інкубаційний період триває від 5 до 10 днів. Симптоми африканської чуми у свиней різні, залежно від тяжкості форми захворювання, стану здоров’я тварини на момент зараження, кількості надійшли в організм свиней збудників інфекції. На даний момент жодних лікувальних заходів немає, оскільки хвороба смертельна. Перебіг хвороби може бути:

  • Надгострий. Швидке підвищення температури тіла до 42°C, з’являються сильна задишка і пригнічення. Загибель настає через 1-3 доби. Іноді раптова смерть настає без видимих ознак захворювання.
  • Гостре. Температура тіла різко зростає до критичних 40,5-42°C. Також тварина стрімко слабшає, з’являється парез задніх кінцівок, запор або пронос з кров’ю у фекальних масах, може бути блювота. Спостерігається повна відсутність апетиту, хиткість при русі, переривчасте дихання, паралічі, судоми, кровотелечения з носа, запалення очей. На нижній частині шиї, в паху, на череві, рыле і вухах з’являються червоно-фіолетові плями різної форми, при натисканні на шкіру вони не бліднуть. Можливий розвиток пневмонії після бронхіту. За 1-2 доби до смерті у хворої тварини різко падає температура (нижче нормальної), свиня швидко впадає в кому і гине.
  • Підгострий. Ознак хвороби відрізняє більш легка форма, ніж при гострому перебігу. Свині хворіють протягом 15-20 діб і потім дохнуть.
  • Хронічне. Одинично вижили свині починають відставати в рості, уражаються перикардитом, тендовагінітом, артрит, переміжною гарячкою. Сильне виснаження в результаті всіх додаткових захворювань, викликаних АЧС, призводить до смерті тварин. Якщо у свині будуть вражені легені – вона обов’язково загине.
  • Латентний. Спостерігається у носіїв вірусу в природній формі в Африці (дикі бородавочники з кустарними і лісовими свинями), в Португалії та Іспанії (у домашніх свиней), а також які одужали після АЧС тварини. При цьому спостерігається повна відсутність візуально помітних клінічних ознак.

Тут ви можете подивитися фото інфікованих свиней і змін внутрішніх органів внаслідок захворювання АЧС.

Додатковими факторами інфікування африканською чумою свиней вважаються відомі вченим і ветеринарам причини, це:

  • Забруднені виділеннями хворих тварин транспорт і бокси;
  • Поїдання відходів з бойні або заражених вірусом відходів харчового виробництва;
  • Через кон’юнктиву очей і ушкоджений шкірний покрив, особливо респіраторним шляхом;
  • Укуси нашкірних паразитів (в тому числі кліщів, вошей і зоофильных мух);
  • Заражені вірусом продукти забою хворих свиней і предмети;
  • Люди, домашні тварини з гризунами та комахами, які побували на складі або бійні (інфікованої території).

Тільки з допомогою своєчасно вжитих заходів по профілактиці зараження поголів’я свиней африканською лихоманкою, можна зберегти стадо.

За якими клінічними ознаками визначають виникнення АЧС

Як не переплутати африканську та класичну чуму свиней:

  • Гостра або підгостра форма. Шкіра на внутрішній стороні стегон, череві, під щелепою і на подгрудке забарвлена в темно-червоний або фіолетово-червоний відтінок. Лімфатичні вузли розростаються з-за множинних крововиливів. У всіх внутрішніх органів спостерігається зміна кольору і контурів, набряклість і різке збільшення в розмірах за рахунок ушкодження клітинної структури, а також від різноманітних рясних крововиливів. Вірус африканської чуми свиней вражає всі нутрощі миттєво і безповоротно.
  • Хронічна. Бронхіальні лімфовузли різко збільшені, в легенях спостерігається двостороннє ураження вірусом. Якщо під час хвороби яскравих симптомів не було, при патологоанатомічному дослідженні виявляється осередкове ураження легень зі специфічною мармуровою забарвленням лімфовузлів.

Яким чином розрізняють захворювання африканської та класичної чуми свиней? В основному, з допомогою діагностичних досліджень в лабораторних умовах при наявності високотехнологічного обладнання з допомогою:

  • Імунофлуоресценції відбитків-мазків;
  • Реакції імунофлуоресценції на присутність вірусу КЧС;
  • Реакції імунофлуоресценції та гемаглютинації на присутність в клітинах організму вірусу АЧС;
  • Виділення вірусів АЧС та КНС з клітин ККМС (КОР) та РК-15;

Профілактичні заходи щодо запобігання АЧС

Хоча африканська чума свиней-безпечна для людей, все ж рекомендується всіма силами уникати і не допускати виникнення вогнищ зараження. Для нерозповсюдження вірусу серед свиноферм, необхідно дотримуватися план заходів, які були вироблені у результаті дослідження причин та наслідків африканської чуми свиней:

  • Корм повинен бути придбаний з територій, на яких не виникало ніяких інфекційних та паразитарних епідемій серед свиней, а перед згодовуванням його необхідно термічно обробляти. Саме це може стати першою перешкодою на шляху вірусу;
  • Свиноферма повинна регулярно піддаватися дезінфекції та обробці від зовнішніх паразитів, а також склади для зберігання кормів.
  • Припиняти будь-які контакти домашніх свиней з хижими птахами, іншими домашніми тваринами і чужими свинями, адже саме вони цілком можливі носії смертельної інфекції;
  • На територію ферми повинні допускатися тільки оброблений інвентар та транспорт;
  • Свиней забороняється купувати за відсутності ветеринарних сертифікатів зі свідченнями про повне здоров’я. Нові тварини, в тому числі молодняк, направляються тимчасової карантин, і тільки потім їх можна випускати в основне стадо. Ті ж правила діють у відношенні будь-якого купленого поросяти;
  • Обов’язково проводити періодичні ветеринарні обстеження та огляди, дотримуватися графік щеплень свинопоголів’я від основних хвороб, а забій здійснювати тільки на забійних пунктах, обладнаних необхідним інвентарем та засобами дезінфекції.

Як видно, свинину будуть їсти там, де фермери і ветеринари разом з урядом стоять на варті здоров’я свинячого поголів’я. Саме профілактика та ефективні заходи по ліквідації вогнищ зараження є основними засобами боротьби з вірусом АЧС.

Африканська чума свиней є однією з смертельних хвороб тварин сучасного світу, з тих пір, як її виявили в 1903 році. Численні спроби відомих ветеринарних інститутів і лабораторій у багатьох країнах знайти ефективні способи лікування хворих АЧС тварин не увінчалися успіхом. Однак технічний прогрес не стоїть на місці, тому в найближчому майбутньому можна очікувати винахід вакцини або противірусних препаратів, які ліквідують небезпеку втрати величезної кількості свинячого поголів’я на приватних подвір’ях і великих фермах від такого смертельно небезпечного захворювання.

Переглядів: 131